Ürünler
Actifio
Kopya Veri Yönetiminde 5'i Bir Arada
Kopya veri miktarındaki korkunç artış nereye gidecek? Günümüzde sistem yöneticilerinin ve bilgi işlem birimlerinin akıllarındaki en büyük sorulardan biri budur. Yedekler, arşivler, ODM merkezindeki kopyalar, test ve development birimlerinin hazırda tuttuğu kopyalar, günlük operasyonlarda kullanılan snapshotlar ve günün sonunda neden alındığı unutulan yedekler. Tüm bunlar bizi yedekleme çözümlerinin dışına, daha efektif, daha farklı bir ürün arayışlarına itmektedir.
Yakın zamanda Türkiye’ye gelmiş bir ürün olan Actifio, tüm sorularınıza cevap verebilecek yeteneklere sahip bir ürün. Actifio 2010 yılında kurulmuş çok genç bir firma. Ama ürünü incelediğimizde bu zamana kadar yapılmamış ve hayal edilmemiş birçok şeyi yapabilecek yeteneklere sahip olduğunu göreceksiniz. Her şeyden önce dünyada şu anda rakibi yok. Eğer rakip bir ürün oluşturmaya çalışırsanız 3 farklı üreticinin 5 farklı ürününü birleştirmeniz gerekiyor. Birleştirilen ürünlerin ise belirli bir nizam içinde son derece uyumlu hale getirilmesi gerekiyor ki, bu muhtemelen imkânsız.

Firmanın kurucularını incelediğimizde ise storage denildiğinde ilk akla gelen isimlerden oluşuyor. Ash ASHUTOSH (Storage üzerine 25 yıldır çalışmakta), Jim Sullivan (Storage üzerine 23 yıldır çalışmakta, XIV’nin mucidi), David Chang (Storage üzerine 20 yıldır çalışmakta). Gördüğünüz gibi tüm isimler storage pazarı ile sektörde göz açmışlar. Ürettikleri Actifio ise tüm bu tecrübenin neticesi olarak karşımıza çıkan bir ürün olmakla beraber nitelediklerini incelediğinizde gözümüzün önüne bambaşka ufuklar açmakta.
Actifio’nun kurucuları, ticari kurumların ürettikleri data miktarını incelemiş, canlı sistem datalarının yanında çok fazla kopya data bulundurulduğunun farkına varmışlar. Tekilleştirme için farklı, yedekler için farklı, test ortamları için farklı, DR/BC operasyonları için ayrı ayrı kopyalar tuttuğumuz ortaya çıkmış. Canlı tutulan datanın 5 katı kopya data bulundurulduğunu fark etmişler. Bu durum karşısında akıllarına gelen soru ise, neden bu kadar veri tutuyoruz ve kopya verileri nasıl azaltırız olmuş. Çıkan sonuç ise, Öncelikle bu kadar farklı sebepler için tutulan verileri merkezileştirmek gerekli. Bunun için tüm operasyonu bir çözümde toplamak, ama bu çözüm birden fazla marka veya üreticinin ürünlerinin de aynı platformda birleştirilmesi ve problemsiz hale getirilmesi anlamına geliyor. Şimdi kopya verileri detayları ile incelemek için sonraki sayfadaki diyagrama bir göz atalım.
Actifio ile Geleneksel Tüm Yapılara Yeni bir Yaklaşım
Öncelikle şunu belirtmeliyiz, Actifio bir appliance, yani bir donanımsal platform. Bu platform kendi üzerinde disk barındırmıyor. Actifio’ya sahip olduktan sonra birlikte kullanmak üzere bir storage hazırlamak durumundayız. Actifio tüm operasyonu bu storage ile gerçekleştiriyor. Eğer storage değiştirme/yenileme aşamasındaysanız bu sizin için inanılmaz bir fırsat aslında. Eski storage’ı Actifio ile birlikte kullanmak üzere ayırabilirsiniz. Aşağıda Actifio’nun genel anlamda nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
Fark ettiyseniz klasik yedekleme çözümleri gibi işe başlıyor Actfio. Önce var olan verilerinizin tüm yedeğini kendi deyimi ile Golden Copy olarak kendi üzerine alıyor. Sonrasında incremental dediğimiz şekilde yani sadece bir önceki yedeği denetleyip değişiklikleri alıyor. Bu değişiklikleri sizin belirleyeceğiniz seviyelere göre alıyor. Ve yedekleme sayısı ile ilgili bir kısıtlama yok. Ortamda bulunan verinin bir tam yedeğini aldıktan sonra sonsuza kadar değişikliklerin yedeği ile devam ediyor.
Asıl farklılık bu aşamadan sonra karşımıza çıkıyor. Buradan sonrası çok önemli, çünkü yukarıdaki tüm çözümlerin yapamadıklarını Actifio sağlıyor.
Storage Actifio tarafından aşağıdaki gibi kullanılıyor. Önce storage’i ikiye bölüyor. Birini kısmı canlı ve en son dataları tuttuğu daha hızlı kazanılmasını sağlayan alan olarak değerlendiriliyor. Sizin istediğiniz tarihten öncesini ise dedup edilerek sıkıştırılmış alanda tutuyor. Böylece storage’ınızı oldukça verimli kullanıyor.
Actifio GoldenCopy’i üzerine aldıktan sonra sizin verdiğiniz aralıklarda incremental olarak yedek almaya devam eder. Sonrasında “T” anında bir problem yaşandığında Actifo kaybedilen datayı kendi üzerindeki storage disklerinden canlı ortama sağlar. Dolayısı ile siz herhangi bir restore işlemi yapmak ve restore işlemi için zaman kaybetmekten kurtulursunuz. Bu işlem sonrasında RTO değerinizi neredeyse sıfıra düşer. İşte diğer çözümler bunu sağlayamıyorlar ve bu durumda ürün rakipsiz hale geliyor.
Bu aşamadan sonra kurum gerekliliği dolayısı ile yedekleri bir teyp kartuşuna çıkmanız ve güvenli bir yerde saklıyor olmanız gerekiyor olabilir. Actifio bu durumda ODM merkezinde yada merkez ofiste ortama bağlayacağımız bir tape kütüphanesine istediğiniz aralıklarla tüm datayı çıkartabiliyor.
Şöyle bir senaryo daha düşünelim, ODM merkezimiz var. Ve bu datanın bir kopyasını orada tutmamız isteniyor. Bu durumda ürün sizi çaresiz bırakmıyor. ODM merkezine bir appliance daha alarak birbirleri arasında dedup edilmiş alanı merkezden ODM’e aktarabiliyor ve ODM’deki çalışma alanında kullanılabilir halde tutabiliyorsunuz. Bu durumda genel grafik aşağıdaki gibi olacaktır.
Yukarıda gördüğünüz yeteneklerin tamamını Actifio tek başına sağlamaktadır. Bu özellikleri tek başına sağlayan başka bir çözüm henüz bulunmamaktadır. Bu aşamadan sonra akla gelen ilk soru böyle bir ürünün kullanım zorluğu seviyesi. Firma yola çıkarken slogan olarak “Radically Simple” sloganını seçmiş. Bunun sebebi ürünün tüm operasyonları sadece bir ekran ve 4 farklı tab üzerinden halledebilmesi.
Sonuç olarak sizde kurumunuza böyle bir ürünün sağlayacağı artı değerleri kazandırmak ve faydalanmak isteyebilirsiniz. Bu ürün size hem zaman kazandıracak, storage yatırımlarınızı azaltacak, Bilgi işlem mühendisleri üzerindeki operasyonel zorlukları azaltacak, sistem bakım ve performans iyileştirmeleri için araştırma ve geliştirme için zaman kazanılmasını sağlayacaktır. Her katmanda artı değerlere ulaşmak için Actifio size yetecektir.
